Google Plus Kapanma Tarihi Belli Oldu

Dünyanın en fazla kullanılan ve en değerli arama motoru olan Google ‘ın sosyal medya platformu Google Plus kapanma tarihini açıkladı.

2.2 milyar kullanıcıya sahip dünyanın en büyük sosyal medya siteleri arasında olan Google Plus ‘ın kapanacağı hem Google ‘ın resmi blogger hesabından duyuruldu hem de Google Plus üyelerine mail gönderildi. Gerekçe olarak kullanım oranının düşük olması ve beklentileri karşılayacak şekilde başarı gösterememesi olduğu belirtildi.

Yapılan bildirimde 2 Nisan tarihinde Google Plus ‘ın kapatılacağı belirtildi ve an itibariyle yeni Google Plus profilleri, sayfaları, toplulukları ve etkinliklerinin oluşturulamayacağı duyuruldu. Yapılan duyuruda 2 Nisan tarihinden itibaren sitedeki resimlerin ve diğer içeriklerin silinmeye başlanacağını belirten Google+ Ekibi, bu tarihe kadar oluşturduğunuz, kaybetmek istemediğiniz içerikleri indirebileceğinizi belirtti.

Nasıl 2.2 Milyar Kullanıcısı Var?

Elbette akıllara gelen bir soru şu; Google+ ‘ın 2.2 milyar kullanıcısı varsa nasıl az kullanılma gerekçesiyle kapabiliyor? Madem az kullanılıyorsa nasıl 2.2 milyar kullanıcıya sahip olabiliyor? Bunun başlıca nedeni Google ‘ın çatı şirketi olan Alphabet ‘in dünya çapında kullanılan servisleri.

Şöyle ki, dünyanın en fazla kullanılan internet tarayıcısı Google Chrome. Google Chrome sekronizasyon ve diğer özelliklerine sahip olmanız için bir GMail hesabınız olması gerekiyor. Yine dünyanın en fazla kullanılan mobil işletim sistemi, Google ‘ın sahibi olduğu Android. Android işletim sistemine sahip bir akıllı telefon ya da tablet aldığınızda onu kullanabilmeniz için bir GMail hesabınız olması gerekiyor. Bu şekilde daha sayabileceğimiz onlarca dünya çapında kullanılan servisi kullanabilmeniz için bir GMail hesabına sahip olmalısınız.

Google+ ilk kurulduğu yıllarda, herhangi bir gerekçe ile GMail hesabı almış biri otomatik olarak Google+ hesabına da sahip oluyordu. Bu şekilde 2.2 milyar Google+ üzerinde otomatik olarak açılmış oldu. Dolayısıyla Google+ hesabının var olduğunu ve Google+’ı kullanabileceğini bilmeyen yüz milyonlarca insan var.

Asıl Sorumlu Facebook

Asıl Sorumlu FacebookGoogle+ hem tasarımsal olarak hem de sunduğu özellikler bakımından kötü bir sosyal medya platformu değil. Hatta Google ‘ın çatı şirketi olan Alphabet ‘in servisleri ile senkronize olması nedeniyle ziyadesiyle cazip bir sosyal medya sitesi. Fakat “taklitler aslını yaşatır” sözünde olduğu gibi Google+ bir nevi bir taklitti.

Facebook 2004 yılında kurulduktan sonra hızlı bir büyüme gösterince pek çok para sahibi bilişim firmasının dikkatini çekti. Fakat Facebook ‘un kurucusu Mark Zuckerberg parayı ikinci planda tutan, dediğim dedik, tek arzusu sahip olduğu Facebook ‘u büyütmek olan biri olması nedeniyle Google dahil 10’dan fazla şirketin satın alma tekliflerini kabul etmedi. 10 sene kadar önce, akıllı telefonlara hayatlarımıza hızlı bir giriş yapınca, Google “bu işte gelecek var. Madem hali hazırda başarılı olan Facebook ‘u satın alamıyoruz, bizde kendi sosyal medya platformumuzu kurarız” dedi. Bu şekilde 2011 yılında Google Plus ‘ı hayata geçirdi.

Şöyle bir sıkıntı vardı ki, Google+ ‘ın Facebook ‘a nazaran kayda değer hiçbir ayrıcalığı yoktu. Google+ ‘da yapılabilen her şey hali hazırda Facebook ‘ta yapılabiliyordu. Dolayısıyla internet kullanıcıları doğal olarak Facebook ‘taki kurulu düzenlerini bırakıp Google+ ‘ı kullanmayı öğrenmek ve orada bir düzen kurmak için vakit harcamak istemediler. Google+ ‘ı bu zamana kadar sadece Facebook ‘a çeşitli gerekçeler ile kızan ve web sitelerinin Google ‘da üst sıralara çıkmasına katkı sağlayacağını ümit eden kişiler kullandı. Elbette sosyal medya yönetimi çalışmaları yapan kişi ve firmalar içinde alternatif hizmet olarak sunuluyordu. Bu küçük kesimin kullanım oranı da haliyle yeterli gelmedi.

Bu İlk Değil

Elbette bu senaryo bilişim dünyasında ilk kez yaşanmıyor. Aynı senaryoyu daha önce izledik. Hatta oyuncuların aynı karakterlerin farklı olduğu şekilde bile izledik. Örneğin Google ‘da kurulduğu yıllarda pek çok dünya devi firma tarafından satın alınmak istenildi. Üstelik şu anda yüzlerce milyar dolar değerinde, dünyanın en büyük arama motoru ve şirketlerinden biri olan Google 1-2 milyon dolarlık anlaşmazlıklar nedeniyle son anda satılmaktan vazgeçildi. Sonrasında Microsoft yıllar sonra, milyarlarca dolar harcayıp Bing arama motoru ile karşımıza çıktı. Fakat Google ‘ın yanına yaklaşamadığı gibi, dünyanın en fazla kullanılan arama motorları arasında ilk 3’e bile giremedi. Üstelik Microsoft ‘un kendisi dahi, kendi arama motoru yerine Yandex ‘i kullanıyor.

Tabi senaryo her zaman bu şekilde olmuyor. Örneğin Facebook, gençler tarafından beğeniyle kullanılan Snapchat ‘i satın almak istedi fakat Snapchat buna yanaşmadı. Sonrasında “sen misin bana varmayan…” diyen Snapchat ‘teki popüler özellik olan hikaye özelliğini hem Facebook ‘a hem de yine Facebook ‘un sahibi olduğu Instagram ‘a ekledi. Bu nedenle Snapchat kullanım oranı azalmaya başladı. Elbetteki Snapchat hala yıkılmadı, ayakta. Fakat hiç şüphesiz ki Facebook ve Instagram ‘a, Snapchat ‘in popüler yüz tanıma sistemi ile ifade özelliği gelirse işte bu Snapchat için ölümcül bir darbe olur diyebiliriz.

Ne diyelim, Google Plus seven az sayıdaki kullanıcılara geçmiş olsun.

Sosyal Medya Yönetimi firmanızın ya da projenizin milyonlara ulaşmasını sağlayan en etkili yöntemlerden biridir. Firmanızın ya da projenizin sosyal medya hesapları için en ideal çalışmayı gerçekleştiriyoruz. Sosyal medya yönetimi ile alakalı bilgi almak için Sosyal Medya Yönetimi sayfamızı inceleyebilirsiniz. Soru, görüş ve talepleriniz için iletişim sayfamızdaki iletişim bilgilerimizden ve iletişim formumuzdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.