Facebook 15 Yaşında! İşte 15 Yılda Olanlar

Facebook, 15 yıl önce hayatımıza girdi ve hiç şüphesiz önemli bir yere sahip. Son 15 yılda facebook ‘ta ne gibi gelişmeler olmuş beraber bakalım…

15 yıl önce Harvard ‘da eğitim gören bir üniversite öğrencisi tarafından hayata geçirilen facebook, günümüz internet kullanımını çok önemli derecede şekillendirdi. 7 buçuk milyarlık dünya nüfusunun 2.3 milyarı facebook hesabına sahip. Bu 2.3 milyar kişinin 2 milyarı her ay en az 1 kez facebook ‘a giriş yapıyor. Dolayısıyla dünyanın en fazla üyeye sahip sosyal medya platformu olmasının yanı sıra dünyanın en fazla kullanılan sosyal medya platformu olma özelliğine de sahip.

Facebook Hayatımıza Neler Kattı?

2004 yılında kurulan facebook ‘un kuruluş amacı çok basitti; Amerika ‘daki üniversite öğrencilerinin bağlantı halinde olması. Hali hazırda okumakta olan öğrenciler ve mezun olan öğrenciler facebook sayesinde sürekli iletişim halinde kalacaklardı. Bu sayede ömür boyu birbirlerini kaybetmemiş olacaklardı. Sonrasında bu fikir sadece Amerikalı öğrencilere değil dünya üzerindeki herkese yönelik geliştirildi. Yani sadece Amerikalı öğrenciler değil dünya üzerindeki herkes sevdiklerini bulabilecek ve facebook sayesinde bir ömür boyu iletişim halinde kalabilecekti.

Bu fikirle hayatımıza giren facebook son 15 yılda sadece hayatımızda bir şekilde yer almış veya yer almakta olan kişilerle sürekli bağlantı kurma imkanı sunmadı. Bunun yanı sıra bünyesine pek çok yeni özellik kattı. WhatsApp ve Instagram gibi yine dünya çapında kullanılan, hayatımıza kolaylıklar sunan iletişim ve sosyal medya uygulamalarını satın aldı.

Kısacası sadece hayatımıza bir şekilde girmiş kişiler ile sürekli bağlantı halinde olmanın çok ötesine geçti. Artık canımız sıkıldığında facebook ‘a giriyor, arkadaş listemizdeki kişilerin ya da takip ettiğimiz sayfaların paylaşımlarına bakıyoruz. Hayatımızda önemli bir gelişme olduğunda bunu ilk olarak facebook ‘ta paylaşıyoruz.

Neden Facebook?

Neden Facebook?Bir İzmir Web Tasarım firması olarak facebook ‘un başarısını sorgulamalıyız ki, bundan dersler çıkararak hayata geçirdiğimiz projelerde, firma ve kişilere yaptığımız çalışmalarda başarılı olabilelim =)

İnternet alanında girişimcilik söz konusu olduğunda bir dönemin en popüler fikirlerinden biri “bizde facebook yapalım” fikriydi. Çünkü ilk etapta çok basit bir yapıya sahipti. Üye oluyorsunuz, arkadaş listenize tanıdığınız kişileri ekliyor, onlarla sürekli bağlantı halinde kalıyorsunuz. Halbuki facebook kurulmadan önce dünyada zaten bu imkanları sunan pek çok web sitesi vardı. Hatta Türkiye ‘de de ziyadesiyle bu tarz siteler mevcuttu. Fakat yapı ve mantık itibariyle facebook bu web sitelerinden sonra kurulup her birini gerine kapanamayacak bir fark attı. Bununla da kalmayıp, pek çoğunun kapanmasına neden oldu. Çünkü herkes artık vaktini facebook ‘ta geçirmeye başladı. Peki bunun nedeni neydi? Başlıca nedenlerine bakalım;

Ücretsiz Olması

Facebook ‘un hiç şüphesiz ki en ciddi avantajlarının başında ücretsiz olması geliyor. Zira facebook ‘tan önce kurulan veya facebook henüz dünya çapında kullanılmadan önce var olan hemen hemen bütün arkadaşlık siteleri ücretliydi. Bazıları ücretsiz kayıt olma ve ücretsiz arkadaşlıklar kurma imkanı sunsa da, “mesaj atabilmeniz için ücretli üye olmanız gerek”, “arkadaş ekleyebilmeniz için premium üye olmanız gerek” gibilerinden para talep ettiler. Dolayısıyla hemen hemen bütün arkadaşlık sitelerinde parası olan düdüğü çalıyordu.

Bu durum parası olmayan kişilerin aktif olarak siteyi kullanmasına engel olmasının yanı sıra, paralı üyelerin her türlü imkana sahipken, parasız üyelerin kısıtlamalar yaşamasına neden olması yüzünden can sıkıcıydı. Hal böyle olunca tamamen ücretsiz, herkesin eşit imkanlarla her hakka sahip olduğu facebook, kolaylıkla diğer web sitelerini geçebildi. Elbette 15 yıllık süreçte facebook “tanımadığınız kişilere mesaj atmak için para vermeniz lazım” gibi paraya dayalı özellikler getirmeye çalıştı. Fakat bu tarz özellikler ciddi tepkiler alınca her birinde geri adım atmak zorunda kaldılar.

Aynı şekilde dünyanın en büyük mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp ‘ı satın aldıktan sonra da tamamen ücretsiz hale getirdiler. WhatsApp zaten “ilk yıl ücretsiz, ilk yıldan sonra ücretli olacak” mantığıyla yola çıkmıştı. “İlk yıldan sonra ücretli olacak mı, olmayacak mı?” sorusuna son noktayı facebook WhatsApp ‘ı satın alıp, “WhatsApp tamamen ücretsiz olacak” diyerek koydu. Bu sayede vakti zamanında 150 karakterli 1 SMS ‘e ciddi paralar ödüyorken, artık SMS hizmetini kullanmıyoruz.

Sürekli Gelişmesi

Facebook ‘u ilk duyanlar “facebook diye bir site var. Herkes, herkesi bulabiliyor. Ben ilkokul arkadaşımı buldum” gibi cümleler ile facebook ‘tan haberdar oldu. Bu şekilde merak edip üye oldular ve üye olanlar vakti zamanında hayatlarında olup bir nedenle artık görüşmedikleri arkadaşlarını buldular.

Peki ya sonra? Yani herkes geçmişte hayatında olan ve bir şekilde yolları ayrılmış kişileri buldu diyelim. Bulmak istenilen kişi kalmadıktan sonra facebook ‘u kullanmanın da amacı kalmayacaktı. Bu nedenle facebook ‘a “gün gelecek, bu site kimse tarafından kullanılmayacak” gözüyle bakıldı. Fakat facebook sadece kaybedilen arkadaşları bulmanın ötesine geçti. Kişilerin hayatlarındaki önemli anları paylaşmaya teşvik etti. Beğeni sistemiyle kişiler sırf beğeni almak için aktif olarak facebook ‘a girip paylaşımlar yapmaya başladı. Bir dönem facebook kapılarını geliştiricilere açtı ve isteyen herkes facebook üzerinden oynanabilecek oyunlar, kullanılabilecek uygulamalar geliştirebiliyordu. İnsanlar sırf oyunlar oynamak ve bu uygulamaları kullanmak için facebook ‘a girer oldu.

Firmaların ve kişilerin kendi sayfalarını kolaylıkla kurarak orada kurulan sayfaya özgü paylaşımlar yapmasına imkanlar sundu. Bu sayede firmalar ürün ve hizmetlerine dair paylaşımlar yaparak facebook üzerindeki milyarlarca kişiye ulaşma imkanına sahip oldu. Firma olmayıp çeşitli alanlarda, eğlenceli veya kişilerin ilgisini çekme potansiyeline sahip sayfalar, yüksek takipçi sayılarına ulaşarak reklam ve sponsorluk alma vesilesiyle bir gelip kapısına sahip oldu.

Video görüşmeleri, afet durumlarında güvenlik bildirimleri, messenger uygulaması, facebook market, facebook ilan ve daha akla gelmeyecek pek çok özellik ile hayatımıza dokunan özellikler kattı.

Herkese Hitap Etmesi

Facebook ‘u diğer arkadaşlık sitelerinden ayıran bir diğer çok ciddi özellik herkese hitap etmesi. Zira pek çok arkadaşlık sitesi sadece yeni arkadaşlıklar kurma üzerineydi. Yani kişiler geçmişindeki veya hali hazırdaki arkadaşlarını internette bulmak için değil, yeni arkadaşlıklar kurmak için bu sitelere üye oluyordu. Arkadaşlık temasının dışında MySpace gibi bir dönemin dünya devi olan fakat ağırlıklı olarak sadece gençlere hitap eden yapısı nedeniyle artık günümüzde olmayan sitelerde vardı. Dolayısıyla sadece belli kesime hitap eden siteler facebook ‘un gölgesinde kaldı. Bazıları ya yok oldu ya da güçlükle ayakta duruyor.

Tabi bu 15 yılda facebook için sadece olumlu şeyler değil, olumsuz da pek çok şey söylenebilir. Örneğin facebook ‘un kurucusunun facebook ‘u kurma fikrini çalmasına dair davalar. Facebook ‘un bu zamana kadar denediği ve başarısız olan özellikleri. Son olarak Amerika seçimlerinde kişilerin verilerini satıp, Amerika ‘nın başkanlık sonucu etkilemesi gibi daha sayabileceğimiz pek çok olumsuzlukta mevcut. Fakat ne olursa olsun facebook hayatımıza bir şekilde girdi ve önemli bir yere sahip. Uzun sürede öyle olacak gibi görünüyor.

Lafı daha fazla uzatmadan facebook ‘un 15. yaşına özel olarak hazırladığı infografiyi sizlerle paylaşalım

Facebook 15. Yıl İnfografisi

Facebook 15 Yaşında

Sosyal Medya Yönetimi firmanızın ya da projenizin milyonlara ulaşmasını sağlayan en etkili yöntemlerden biridir. Firmanızın ya da projenizin sosyal medya hesapları için en ideal çalışmayı gerçekleştiriyoruz. Sosyal medya yönetimi ile alakalı bilgi almak için Sosyal Medya Yönetimi sayfamızı inceleyebilirsiniz. Soru, görüş ve talepleriniz için iletişim sayfamızdaki iletişim bilgilerimizden ve iletişim formumuzdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.