2018 Yılında Türkiye Bunları Aradı

Acısıyla tatlısıyla, inişleriyle çıkışlarıyla bir yılı daha geride bıraktık. Geride bıraktığımız 2018 ‘de Türkiye bunları aradı.

Google, aranılan kelimelere dair en doğru sonuçları veren arama motoru olmasının yanı sıra dünyanın en fazla kullanılan arama motoru olma özelliğine sahip. Bu özelliği sayesinde de bir ülkede en fazla aranılan kelimeleri bize söyleyerek, o ülkenin gündemini ya da insanların en çok merak ettiklerini dolaylı yoldan bize gösteriyor.

Google 2018 ‘de en çok aranılan dizi, kişi, nasıl yapılır ve genel aramalar ile 4 farklı kategoride bizlere sunuyor. Bu sayede Türkiye ‘nin 2018 ‘deki ağırlıklı olarak gündemini ve merak ettiklerini bu sayede anlayabiliyoruz. İşte 2018 yılında Google ‘da Türkiye bunları aradı.

2018 ‘de En Çok Aranan Diziler

Google ‘da 2018 yılında en fazla aranan 7 dizi, aranma sıklığına göre sıralı olarak bu şekilde;

  1. Sen Anlat Karadeniz
  2. Çukur
  3. Ufak Tefek Cinayetler
  4. Bir Zamanlar Çukurova
  5. Erkenci Kuş
  6. Jet Sosyete
  7. Avlu

2018 ‘de En Çok Nasıl Yapıldığı Merak Edilenler

Google ‘ın Nasıl Yapılır? kategorisinde yer alıp en çok aranılan 7 arama;

  1. Ziron
  2. Mıhlama
  3. Tiramisu
  4. Pizza
  5. Brüksel Lahana
  6. Elma Sirkesi
  7. Vişne Reçeli

2018 ‘de En Çok Aranan Kişiler

2018 yılında Google ‘da en fazla aranan kişiler ve bu kişilerin aranma gerekçeleri;

  1. Mina Başaran (İş İnsanı): 11 Mart 2018 tarihinde İran ‘da uçağının düşmesi nedeniyle Google ‘da en fazla ismi aranılan kişilerin başında gelmektedir.
  2. Arda Öziri (Oyuncu): 27 Mayıs 2018 tarihinde geçirdiği trafik kazası nedeniyle yaşamını yitiren dizi ve sinema oyuncusu.
  3. Ali Koç (İş İnsanı): 3 Haziran 2018 tarihinde Aziz Yıldırım ‘ın Fenerbahçe ‘deki 20 yıllık başkanlığına son veren seçimi kazandı.
  4. Münir Özkul (Oyuncu): Türk sinema tarihinin gelmiş geçmiş en büyük isimlerinden olan, hepimizin Mahmut hocası Münir Özkul 5 Ocak 2018 tarihinde aramızdan ayrıldı.
  5. Cenk Tosun (Futbolcu): Beşiktaş ‘tan İngiltere ‘nin Everton takımına, bir Türk takımına en fazla parayı kazandırarak transfer oldu.
  6. Timuçin Esen (Oyuncu): 3 Mart 2013 tarihinde vefat eden Türk halk müziğinin unutulmaz ismi Müslüm Gürses ‘in biyografisinin anlatıldığı filmde Müslüm Gürses ‘i canlandırdı.
  7. Muhterem Nur (Sinema oyuncusu): Müslüm Gürses ‘in eşi olan Muhterem Nur, 26 Ekim 2018 tarihinde vizyona giren Müslüm filmi vesilesiyle Google ‘da en fazla aranılan isimler arasında yer aldı.

2018 ‘de En Çok Yapılan Genel Aramalar

Herhangi bir kategoriye bağlı olmayan ve herkes tarafından yapılan 2018 ‘deki en çok aranan kelimeler ve aranma nedenleri;

  1. Dolar: Seçim öncesi nisan ayı gibi yükselişe geçen, Ağustos ayının ilk 2 haftasında rekor bir yükseliş gösteren dolar, 2018 yılının en çok konuşulan ve aranılan konusu oldu.
  2. Soyağacı-edevlet: 2018 yılında e-devlette, talepte bulunan kişilere soyağaçlarını çıkarma imkanı sunuldu.
  3. Dünya Kupası: 2018 yazında düzenlenen dünya kupası, her ne kadar ülkemiz katılamasa da ülkemizde en fazla aranan 3. arama olma özelliğine sahip oldu.
  4. E-Müfredat: Okullardaki bütün kağıt işlerinin sanal ortamda yapılmasını sağlayan e-müfredat sistemi çeşitli sorunları nedeniyle tartışmalara neden oldu.
  5. Seçim Sonuçları: 27 Haziran 2018 tarihi ülkemiz için ziyadesiyle önemli olan Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçiminin yapıldığı gündü. “Seçim sonuçları” araması, Google ‘da en fazla aranılanlar listesine girdi.
  6. Bedelli Askerlik: 2018 seçimi ile beraber gündemde en fazla yer alan konulardan biri bedelli askerlik oldu. Bedelli askerlik ha çıktı ha çıkacak denilerek çok sayıda arama yapıldı ve çıktıktan sonra da ayrıntılarına dair arama yapılmaya devam edildi. Bu vesileyle 2018 yılında en çok arama yapılan kelimeler arasında yer aldı.
  7. Yeşil Uzaylı: Her sene olduğu gibi 2018 ‘de de dünya çapında bir akım başladı ve birkaç hafta sona erdi. Dame tu Cosita şarkısı eşliğinde yeşil uzaylı animasyonundaki uzaylının dansı 7’den 70’e herkes tarafından, sosyal medyada ve TV programlarında taklit edildi. Bu nedenle Yeşil Uzaylı şeklinde 2018 yılında fazlasıyla arama yapıldı.

Acısıyla, tatlısıyla geride bıraktığımız 2018 yılında en çok yapılan aramalar bu şekildeydi. 2019 ‘da daha fazla mutlu ve başarı dolu aramaların en fazla arananlar listesinde olması dileğiyle =)