2018 Türkiye ve Dünya Sosyal Medya Verileri

2018 yılını geride bırakmaya hazırlandığımız şu günlerde, Türkiye ‘de ve dünyada, internet ve sosyal medya verileri nelermiş beraber bakalım.

Dünyaca ünlü sosyal medya ve internet araştırma şirketi We Are Social, 2018 sonu itibariyle dünyada internet ve sosyal medya kullanımına dair rapor yayınladı. Bu raporun bazı bölümlerinde ülkemiz Türkiye ‘de sıralamalarda yer alıyor. İşte 2018 sonu itibariyle internet ve sosyal medya verileri.

2018 Sonu İnternet Verileri

İnternet VerileriDünya üzerinde 7 buçuk milyar insan yaşıyor. Ülkemizde 7 ‘den 70 ‘e herkesin internet kullandığını görüyoruz. Dolayısıyla internet kullanmayan kişi olmadığını düşünebiliriz. Fakat dünya verileri bu şekilde değil. Zira dünyada internet kullanıcı sayısı 4.2 milyar. Bu da dünyanın yaklaşık %55 ‘inin internet kullandığını gösteriyor.

Dünya üzerinde mobil cihaz kullanan kişi sayısı ise 5.1 milyar. Dünya üzerinde internet trafiğinin yüzde 51.6 ‘sını ise mobil cihazlardan internete girenler oluşturuyor. Bir nevi masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan çok, mobil cihazlardan internete girenler var diyebiliriz. Dolayısıyla bu, sürekli vurguladığımız responsive yani mobil cihaz ve diğer platformlarla uyumlu web tasarımın öneminin bir başka ispatı.

Mobil cihazlardaki ortalama internet hızı 23 Mbps. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda ise ortalama internet hızı 47.8 Mbps.

Yine dünyaca ünlü internet hız kontrolü speedtest verilerine göre ülkemizdeki ortalama internet hızı 31 Mbps. Yani ne yazık ki ortalamanın altındayız diyebiliriz.

Sabit internet yani ethernet kablosu ile masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara bağlanılan internet hızının en yüksek olduğu ülke Singapur. Singapur ‘da kullanılan ortalama sabit internet hızı 189 Mbps.

Mobil internette ise dünyanın en hızlısı Norveç. Norveç ‘te kullanılan ortalama mobil internet hızı 63 Mbps.

Ülkemizin lider olduğu konu, ürün alırken internette araştırma yapılması. Türkiye ‘de internet üzerinden bir ürün almak söz konusu olduğunda en fazla araştırma yapan ülkeler arasında 1. sırada. Dünyada internet üzerinden ürün alırken araştırma yapma oranı ortalama %57. Ülkemizde ise internet üzerinden ürün almak söz konusu olduğunda araştırma yapma ortalaması %80.

2018 Sonu Sosyal Medya Verileri

Hemen hemen herkesin bir sosyal medya hesabı var. Fakat her internet kullanıcısı sosyal medyada var olmak istemeyebiliyor. Dünya üzerinde internet erişimi olan 4.2 milyar insandan 3.4 milyar insanın en az 1 sosyal medya hesabı var.

Bir başka lider olduğumuz konu ise Facebook. Elbette Facebook ‘u dünyada en fazla kullanan ülke değiliz fakat dünyada en fazla kullanan şehre sahibiz. 11 milyon kullanıcı sayısı ile dünyada en fazla facebook kullanan şehir İstanbul.

Sosyal Medya VerileriDünyanın en fazla facebook kullanan ülke sıralamasında, 43 milyon kullanıcı sayısı ile ülkemiz 9. sırada.

Facebook ‘u dünya üzerinde Türkçe kullanan kişi sayısı ise 46 milyon.

Ülkemizde en çok kullanılan sosyal medya sitesi Facebook ‘u Instagram takip ediyor. Ülkemizde Instagram kullanan kişi sayısı 37 milyon. 37 milyon kullanıcı sayısı ile dünyada en fazla Instagram kullanan ülke sıralamasında 5. sırada yer alıyoruz.

Bir başka popüler sosyal medya sitesi Twitter ‘da da dünya genelinde 5. konumundayız. Twitter, Türkiye ‘den 8.8 milyon kullanıcıya sahip.

Kullanıcı sayısına oranla ülkemizde Twitter ‘dan sonra en fazla kullanılan sosyal medya platformu ise 8.5 milyon kişi ile Snapchat. Özellikle gençler arasında çok fazla tercih edilen sosyal medya platformu Snapchat ‘teki 8.5 milyon kullanıcı sayısı ile dünya üzerinden en fazla Snapchat kullanan 10. ülkeyiz.

İş dünyasının sosyal medya sitesi Linkedin ‘de ülkemizde fazlaca kullanılan sosyal medya sitelerinden biri. 6.9 milyon kullanıcı sayısı ile dünya genelinde en fazla Linkedin kullanan ülke sıralamasında ülkemiz 15. sırada.

İnternette vakit geçirmeye dair de rapor mevcut. Rapora göre dünya internet kullanıcılarının Google ‘da ortalama geçirdiği süre 7 dakika 32 saniye. Video izleme sitesinde çok fazla vakit geçirileceğini zannediyor olabiliriz fakat öyle değil. Zira YouTube ‘da ortalama vakit geçirilme süresi 8 dakika 51 saniye. En fazla vakit geçirilen sosyal medya sitesi ise Facebook. İnternet kullanıcılarının Facebook ‘ta geçirdiği ortalama süre 9 dakika 50 saniye.

Sosyal Medya Yönetimi firmanızın ya da projenizin milyonlara ulaşmasını sağlayan en etkili yöntemlerden biridir. Firmanızın ya da projenizin sosyal medya hesapları için en ideal çalışmayı gerçekleştiriyoruz. Sosyal medya yönetimi ile alakalı bilgi almak için Sosyal Medya Yönetimi sayfamızı inceleyebilirsiniz. Soru, görüş ve talepleriniz için iletişim sayfamızdaki iletişim bilgilerimizden ve iletişim formumuzdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.